top of page
Writer's pictureVille Hemminki

Viikon kuumat linkit

Linkkejä tuloskauden tiimellyksestä... hyvää viikonloppua!


The main purpose of the stock market is to make fools of as many men as possible. - Bernard Baruch

Viimeisen viikon aikana twitterissä pyöri toistakymmentä kertaa kuvaajan, jonka mukaan spekuloijat (hedge fundit etunenässä) lyövät osakekurssien vakauden puolesta vetoa enemmän kuin ikinä ennen. Usein lähteenä oli tämä Bloombergin artikkeli ja johtopäätöksenä, että kohta taas rytisee, koska kaikki ovat veneen samalla puolella.


Kuitenkin pari viikkoa aikaisemmin sama julkaisu oli jo kirjoittanut, miksei asia ole niin yksinkertainen. Tiivistettynä, viime vuoden alun ns. Volmageddonissa huomattiin VIX:n alhaisuudesta hyötyvät ETF:t valuvikaisiksi tuotteiksi ja ne menettivät parissa päivässä koko arvonsa. Kun ottaa huomioon, että käänteisten ETF:n käyttäjät ovat siirtyneet futuureihin, ja katsookin kokonaiskuvaa kaikissa tuotteissa (futuurien ja ETF:n yhteisvaikutus), markkinat ovat positioitumisen suhteen täysin normaalissa tilanteessa.


Euroopassa ja Japanissa korot ovat nollassa ja Yhdysvalloissa ne ovat alhaisella tasolla vaikka nousukausi on jo jatkunut pitkän aikaa. Seuraavassa taantumassa keinomme elvyttää korkoja laskemalla tai edes määrällisellä elvytyksellä on rajatumpi kuin aiemmin. Modernista Rahateoriasta tullaan lähivuosina keskustelemaan paljon, tykkäsit siitä tai et. Yksi menestyneimmistä sijoittajista Ray Dalio käy kirjoituksessaan läpi teorian hyviä ja huonoja puolia. Kun umpikujasta ei ole helppoa poispääsyä, pitää valita huonoista vaihtoehdoista vähiten huono.


Pyn Elite lienee menestynein suomalainen osakerahasto. Se on 20 vuoden aikana tuottanut alkuperäisille merkitsijöille 28-kertaisesti panokset takaisin. Viime viikolla 20-vuotisjuhlien kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa Arto Nyberg haastatteli salkunhoitaja Petri Deryngiä. Merkillepantavaa on, että hyvästä menestyksestä huolimatta salkunhoitajasta paistaa maalaisjärjen käyttö ja nöyryys markkinoita kohtaa etenkin ajoituksen suhteen.


Viisitoista vuotta salkunhoitajana ja analyytikkona toiminut David Zorub on päättänyt perustaa oman hedge fundin. Hän kuvaa podcastissa heidän globaalisti eri varallisuusluokkiin sijoittavan long/short -hedge fundinsa filosofiasta ja uuden rahaston perustamisen haasteista. (podcast)


Mm. Liars Poker ja Big Short kirjoista tunnettu Michael Lewis mielenkiintoisessa haastattelussa, joka kattaa hänen uransa alkuajat Salomon Brothersin bondijohdannaisdeskissä ja hänen lähes 20 kirjan taustoista. (podcast)


90-luvulla Kleiner Perkins oli yksi parhaiten menestyneistä venture capital -yhtiöistä. He sijoittivat mm. seuraaviin alkuvaiheen yhtiöihin: Amazon, Google ja Netscape. Sittemmin yhtiö on ollut haasteissa sisäisen kulttuurinsa kanssa ja missannut useimmat 2000-luvun kuumimman startupit, toisin kuin heidän pahimmat kilpailijansa. Artikkelissa katsaus Piilaakson historiaan ja näiden riskisijoittajien nousuun ja laskuun.


Kuten aikaisemmin on ollut puhetta, aina kun laittaa treidin päälle, olisi hyvä miettiä, mikä on oma etu suhteessa kaupan vastapuoleen. Miksi itse olisi oikeassa, ja vastapuoli väärässä. Suurimmalla osalla markkinatoimijoista on sama informaatio (poislukien sisäpiiritieto). Miksi juuri oma tulkintasi siitä olisi se, joka tuo ylituoton?



Viikon kuva:


Perinteisesti, ilmeisesti ammattisijoittajakunnan keksimänä, retail-sijoittajaa on pidetty tyhmänä (“dumb money”). Nyt he ovat ainakin ostaneet tämän alkuvuoden nousun ja ovat optimistisimpia markkinasta vuosikymmeneen. Samaan aikaan hedge fundit, ilmeisesti itsensä tituleeraamina, fiksut sijoittajat (“smart money”) on myynyt koko nousun ajan. Tällä hetkellä heidän osakepainonsa ovat varsin alhaalla. Kumpi sijoittajaryhmä on oikeassa?



359 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page