top of page
Writer's pictureVille Hemminki

Viikon kuumat linkit


Linkkejä matkan varrelta... hyvää viikonloppua!


"Nothing so undermines your financial judgement as the sight of your neighbor getting rich." - J.P. Morgan

Keskiarvot valehtelevat. Ne antavat liian siistin kuvan historiasta. S&P500-indeksin keskimääräinen reaalinen tuotto vuodesta 1926 on 6.9%. Jos tuona aikana sijoitushorisontti on ollut 30 vuotta, on sellaisia rullaavia 30v pätkiä, joina reaalinen toteutunut tuotto on ollut +/- 1%-yks keskiarvosta, ollut ainoastaan 42% ajasta. Luonnollisesti mitä lyhyempi sijoitusaika, sitä todennäköisemmin keskimääräinen tuotto on poikennut selvästi koko periodin keskiarvosta. Todellisuus on siis sotkuisempaa ja ennalta arvaamattomampaa, kuin mitä pitkän ajan keskiarvot saattavat antaa ymmärtää.


Kaikkia historian merkittävimpiä sijoittajia yhdistää yksi asia: he uskaltavat poiketa valtavirrasta ja kulkea omia polkujaan. Vain se mahdollistaa valtavirrasta poikkeavat tuotot. Teknokuplan aikaan Buffett näytti pitkään ”tyhmältä”. Muun maailman juhliessa kuun kuuhun nousevien kurssien kanssa Buffett pitäytyi arvo-osakkeissa. Kun bileet loppuivat, ei hän näyttänytkään enää tyhmältä. Se, että ei välitä, miltä näyttää muiden silmissä, tai että muiden rikastuessa, pystyy pitäytymään omassa suunnitelmassaan, on sijoittajalle tärkeä ominaisuus.


Stanley Druckenmiller antaa harvoin haastatteluja. Viime syksynä hän oli Realvisionin videohaastattelussa, joka on ehdottomasti katsomisen arvoinen. Hänen mukaan tärkein asia, joka treiderin tulisi tiedostaa itsessään on se milloin peli kulkee ja milloin ei. Kun treidit osuvat lankulle hän nostaa panoksia. Kun ei osu, tuo hän riskejä alas. Druckenmillerin entinen pomo George Soros puhuu samasta tässä haastattelussa vuodelta 1995. Tutkimusten mukaan näiden kiistatta maailman parhaiden treidereiden toimintatapa on kuitenkin täysin päinvastoin mitä suurin osa sijoittajista tekee.


Howard Marksia on hehkutettu tälläkin foorumilla. Jos et tiedä kenestä on kyse, tämä noin tunnin mittainen videohaastattelu antaa hänen sijoitusfilosofiastaan ja opeistaan hyvän kuvan. Katsominen tuossa tapauksessa erittäin suositeltavaa! Jos olet lukenut hänen kirjoituksiaan ja haastatteluja, ei siinä hirveästi kuitenkaan uutta ole. Varsin viihdyttävää, kuten aina.


Riskin ja tuoton yhteys on monille tuttu. Simppelin sijoittamisen lisäksi parempaa riskikorjattua tuottoa voi kuitenkin hakea monella tavalla. Näistä parhaiten tunnettuja ovat esimerkiksi riskipariteetti, trendisijoittaminen, arvo- ja momentum-sijoittaminen, kansainvälinen ja eri omaisuuslajeihin hajauttaminen. Niiden toimimisessa on kuitenkin ehto: Ellei parempaan riskikorjattuun tuottoon pääsevä strategia joskus aiheuttaisi kipua, siitä tulisi niin suosittu, että se lakkaisi toimimasta. Yksi parhaiten asiaa havainnollistavista kirjoituksista on Newfound Researchin No Pain, No Premium!


Jos omistat auton, todennäköisesti se seisoo pihalla tai tien poskessa käyttämättömänä ~96% ajasta (käytät sitä tunnin päivästä) - mätänemässä ja laskemassa arvoaan. Kaupungistuvassa maailmassa ajokortin suosio nuorten keskuudessa on laskussa. Kehittyneissä talouksissa autojen myyntiluvut ovatkin jo kenties nähneet parhaat vuotensa. Kun robotaksit jokin kaunis päivä ovat arkea, ei yksityisautoilu kaupungissa vain ole järkevää. Kuljettajan poistuessa kun kyydin kustannukset pienenevät 60%.


Varsin mielenkiintoinen keskustelu geopolitiikasta viikon Invest Like the Best -podcastissa. Alan strategi avaa näkemyksiään tulevaisuuden kehityksestä niin globaalien voimasuhteiden, eri maiden taloudellisten potentiaalien, raaka-aineiden kuin myös USA:n sisäpolitiikan suhteen. Pitää muistaa, että nämä ovat vain kyseisen henkilön omia arvauksia, vaikka hän puhuukin vakuuttavasti asioista väistämättöminä totuuksina. Vaikka useat hänen ehdottamista ajatuksista ovat jopa hieman absurdeja, kirvoittaa keskustelu kuulijaa ajattelemaan teemoja, joita muutoin ei kenties tulisi mietittyä.



Viikon kuva:


Credit Suissen vuotuinen kuvakollaasi globaalien rahoitusmarkkinoiden kehityksestä tarjoaa paljon mielenkiintoista. Kuvia on tarjolla kosolti, joten kenties siinä selitys kiinnostavuuteen. Joka tapauksessa Viikon kuvana tällä kertaa maistiainen kyseisestä raportista. Siinä on kuvattu osakemarkkinoiden annualisoidut reaaliset (inflaatiokorjatut) tuotot vuodesta 1900. Osakkeet tarjoavat riskipreemion bondeihin (toinen kuva raportissa) ja pitkäaikainen osakesäästäminen kannattaa.



289 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page