top of page
Writer's pictureVille Hemminki

Viikon kuumat linkit


Linkkejä matkan varrelta... hyvää viikonloppua!

"How did you go bankrupt?" Bill asked. "Two ways," Mike said. "Gradually and then suddenly." — Ernest Hemingway, The Sun Also Rises

Kuinka tuhota eläkeyhtiön - tai minkä tahansa salkun - arvoa? Helposti! Ensin pidä huoli, ettei formaalia sijoitusprosessia ole olemassa. Sitten varmista ettei kukaan tiedä, mitä tehdään. Lopuksi, tee merkittäviä allokaatiomuutoksia epälikvideihin sijoituskohteisiin, joiden riskeistä ei kellään ole mitään hajua.


Kokoefektiä on yleisesti pidetty toimivana faktorina. Pienyhtiöt ovat siis tarjonneet joidenkin tutkimuksien parempaa riskikorjattua tuottoa kuin suuret. Asia ei ole niin yksiselitteinen ja vasta-argumenttejakin on esitetty. Lopputulemana lienee, että kokoefekti toimii hyvänä lisänä kun sen yhdistää muihin osoitetusti yli ajan toimiviin faktoreiden arvoon ja momentumiin.


Volatiliteetti on markkinaan sisäänrakennettu ominaisuus. Se ei ole bugi. Kurssilaskuja sietämällä voi ainoastaan olla oikeutettu myös markkinan tarjoamaan tuottoon. Riski ja tuotto nimittäin kulkevat käsi kädessä.


Useimmat sijoittajat todennäköisesti pääsisivät parempaan lopputulokseen, jos he eivät seuraisi markkinaa liian tiiviisti. Tämä pätee varsinkin, jos sijoittaa ja säästää pitkäaikaisesti esim eläkepäiviään varten. Nimittäin mitä tarkemmin sijoituksiaan ja markkinaa vahtii, sitä herkemmin altistaa sijoituksensa psykologisille riskeille.


Osakekurssit määräytyvät seuraavan yhtälön tulona: [yhtiöiden tulokset] x [sijoittajien hyväksymät arvostuskertoimet]. Ensimmäinen kasvaa yli ajan olettaen, että työvoima ja/tai työn tuottavuus kasvavat. Jälkimmäinen ei voi vastaavasti kasvaa yli ajan niin kauan kuin sijoittajat vaativat nollaa korkeampaa tuottoa. Siispä mitä pidemmälle sijoitushorisonttiin katsoo, sitä isompi vaikutus arvonluontiin on tuloskasvulla, ja sitä pienempi vaikutus sijoittajasentimentin mukaan heiluvilla arvostuskertoimilla. Siksi pitkän tähtäimen sijoittaminen toimii.


Finanssikriisin jälkeen QE on lähinnä paisuttanut varallisuusluokkien arvoa saamatta inflaatiota aikaan. Korot mataavat edelleen 10 vuotta myöhemmin hyvin alhaalla. Varalllisuuserot ovat paisuneet. Nyt uudet tuulet puhaltavat! Teema, josta käytetään nimitystä Modern Monetary Theory eli MMT, on nostamassa päätään poliittisessa narratiivissa. Sen mukaan valtio voi velkaantua niin paljon kuin huvittaa, koska se voi itse rahoittaa velkaantumisensa painamalla lisää rahaa (olettaen, että sillä on oma valuutta). Tuolla velalla valtio voisi panostaa infraan, terveydenhuoltoon, sosiaaliturvaan, työpaikkoihin jne. Äänekkäinä MMT:n kannattajina ovat USA:ssa nousemassa Demokraattien riveistä mm. Bernie Sanders ja kumppanit. MMT houkuttaa varmasti myös oikeistoa. Trumppikin voisi rakentaa muurinsa. Ajatus voi olla niin houkuttava poliitikoille, että MMT:stä tullaan kuulemaan vielä entistä enemmän. Jos sille tielle lähdettäisiin, olisi syytä välittömästi asemoitua nousevan inflaation varalle. Lue lisää MMT:stä täältä, täältä ja täältä.


Sijoittajat aliarvioivat onnen merkitystä etenkin lyhyellä tähtäimellä. Jari Sarasvuo pureutuu tällä viikolla podcastissaan onnekkuuteen. Poiminnat ydinasioista, millä lisätä omaa onnekkuutta:

  1. Altista itsesi tilaisuuksille, koita uusia asioita, tapaa ihmisiä. Herkisty huomaamaan tilaisuudet satunnaisuuden virrassa.

  2. Käytä koko kokemuskenttääsi ja intuitiota. Intuitiokin kuitenkin tarvitsee harjoittelua kehittyäkseen.

  3. Itsensä onnekkaiksi uskovilla ihmisillä käy flaksi. Optimisti uskaltaa tarttua tilaisuuksiin. Onnekkuus on sitä, että valmistautunut ihminen kohtaa mahdollisuuksia.

  4. Älä anna periksi vastoinkäymisten sattuessa. Menestyneille sarjayrittäjillekin sattuu huteja, mutta ennen pitkää hyvä tekeminen palkitaan. (podcast)


Viikon kuva:


Eilen julkaistu USA:n vähittäismyynti laski yllättäen joulukuussa. Lasku (-1.2%) oli isoin kuukausipudotus myynnissä yhdeksään vuoteen. Ekonomistit olivat odottaneet +0.1% nousua. Jopa nettimyynti laski -3.9%. Nyt pitää muistaa, että kyseessä on vain yksi kuukausi ja heiluntaa luvuissa on aina. Lisäksi valtionhallinon sulku on todennäköisesti vaikuttanut. Heikot luvut saivat välittömästi painetta BKT-kasvuennusteisiin.

Source: Bloomberg



211 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page