top of page
Writer's pictureVille Hemminki

Viikon kuumat linkit


Linkkejä matkan varrelta... hyvää viikonloppua!

“If you’re not willing to react with equanimity to a market price decline of 50% two or three times a century, you’re not fit to be a common shareholder and you deserve the mediocre result you’re going to get.” - Charlie Munger

Kuten olemme pähkäilleet, Kiina lienee pelaajan pitkää peliä. Valmistautuuko se jo uuteen kylmään sotaan? Sen suurimmat heikkoudet ovat sen kolme suurinta riippuvuutta ulkomaailmaan: teknologia/puolijohteet, energia ja USD. Kuinka sattuikaan, että Trump on valinnut taistelukentäksi juuri teknologian (mm. Huawei). Kiina on pakotettu panostamaan omaan osaamiseensa ja kopioimalla länsimaista. Jenkki-tekkifirmat, jotka ovat toimineet kasvun ja USA:n ylivertaisuuden vetureina, ovat sijaiskärsijöitä. Tuosta kasvusta huolimatta USA:n sekä valtion budjetti että vaihtotase ovat alijäämäisiä. Toistaiseksi muu maailma on pönkittänyt dollaria ostamalla treasureita. Miten käy molempien jos teknologia alkaa sakkaamaan. Jo nyt esim. eurooppalainen tai japanilainen sijoittaja, joutuu jättämään USD-riskin suojaamatta, jos halajaa treasureista positiivisen carryn. Samalla Kiina panostaa uusiutuvaan energiaan ja suhteiden lähentämiseen, kenenkäs muunkaan kanssa kuin naapurinsa Putinin kanssa. Jos uuteen kylmään sotaan ajaudutaan, tullaan pelikortit jakamaan uudestaan.


USA:n talous puksuttaa tällä hetkellä historiansa pisintä nousukautta. Kesäkuussa tuli kymmenen vuotta täyteen ja 1991 alkanut nousukausi jäi kakkoseksi. Taantumien frekvenssi onkin ollut hajaantumaan päin. Mikä tätä selittää? Keskuspankit kenties osaltaan, mutta tuskin merkittävältä osin. Mites globalisaatio - se, johon nyt ollaan ansiokkaasti heittämässä kapuloita rattaisiin? Selittävä tekijä löytyy etenkin maailman logistisen osaamisen valtavasta kehityksestä viimeisten 30 vuoden aikana. Sen ansiosta myös voisi kuvitella taantuman olevan jatkossa lievempi, kun sellainen lopulta tulee - poislukien mahdollisen velkakuplat.


Kesän grillijuhlien sijoituskeskusteluissa on pari ongelmaa: Ensinnäkin se mitä monet eivät ymmärrä on, että parhaatkin sijoittajat/treiderit ovat väärässä 40-50% ajasta, kuten Steve Cohen kuvaa vuoden 2001 haastattelussa kirjassa Stock Market Wizards. Siksi en itsekään koskaan halua antaa osakevinkkejä. Ne ovat yhtä arvokkaita kuin kolikonheitto ellei niihin sovella riskienhallintaa. Toisekseen anekdootit, joihin vedoten noissa yleisötilaisuuksissa ideoidaan, ovat todennäköisesti jo pitkään yleisessä tiedossa olevia ja täten heijastuneet jo aika päivää sitten itse osakekursseihin. Howard Marks kutsuu tätä ensimmäisen asteen ajatteluksi. Menestyväksi sijoittajaksi halajavan pitäisi pyrkiä toisen asteen ajatteluun, jossa pyritään miettimään eri skenaarioita, niiden toteutumistodennäköisyyksiä ja sitä, mikä informaatio heijastuu jo kurssin ja missä määrin.

Ensimmäisen ja luultavasti viimeisen kerran linkitämme Iltalehden juttua. Siellä oli nyt kuitenkin hyvä haastattelu itse Vesa Puttosesta. Media ja vahingoniloiset kanssaihmiset mielellään ilakoivat tappioista, mutta Puttosen tapaus osoittaa etteivät yksittäiset huonot sijoitukset ole esteenä miljoonasalkun luomiselle. Puttosen avoimuudesta sijoittajana kertoo, että hän itse ehdotti aikoinaan Karo Hämäläiselle jutun tekoa hänen Kreikka-tappioistaan. Säästäväisyys nuorena, hyvä palkka ja suuri osakepaino riittävät pitkälle.


Vuodesta 1950 S&P500-indeksin keskimääräinen vuoden sisäinen lasku on ollut -13.5%. Buy & Hold -sijoittajalle se on pääsylippu osakemarkkinan vuoristorataan, joka on vain hyväksyttävä, jotta tuottoihin pääsee käsiksi. Markkinan ajoittaja pyrkii välttämään laskuja. Liian pieniä laskuja (<10%) ei välttämättä kannata välttää, sillä silloin saattaa olla liian usein ulkona osakkeista ja jäädä vaille tuottoja. Optimaalisin olisi jo pystyisi välttämään 15%+ laskut. Ongelma vaan on, että on käytännön mahdottomuus etukäteen tietää, mistä laskusta tulee riittävän iso, jotta kannattaisi hypätä pois kelkasta.


Viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet USA:n osakemarkkinoilla epätavallisen tuottoisaa ja rauhallista aikaa. Kuinka tarkalleen? Seitsemän kuvaa kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Lienee jopa todennäköistä, että seuraavat kymmenen vuotta eivät aivan yhtä suotuisia tule olemaan…



Viikon kuva:


Edelliseen peilaten, seuraavassa kyselyn perusteella globaalin sijoittajan tuotto-odotus seuraaville viidelle vuodelle. 16% vastaajista odottaa yli 20% vuotuista tuottoa. 31% odottaa 10-20% tuottoa. Todennäköisesti nuo yhteensä 47% vastaajista tulevat pettymään. Korot ovat missä ovat, joten niihin ei liiemmin kannata nojata tuottojen toivossa. MSCI World -indeksin 12kk forward PE 16x viittaisia reilun 6% tulostuottoon tulevalle vuodelle. Riippuen seuraavien vuosien toteutuneista tuloskasvusta ja kertoimien kehityksestä muodostuu ennusteperiodin kokonaistuotto. Voipi olla, että jopa osa niistäkin 32%:sta vastaajista, jotka odottavat 5-9% tuottoa saattavat joutua pettymään.



310 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page