top of page
Writer's pictureVille Hemminki

Viikon kuumat linkit


Linkkejä matkan varrelta... hyvää viikonloppua!

“The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter.” - Winston Churchill

USA:n talouden kehitys on suurennuslasin alla. Kulutusvetoisena taloutena (~70% BKT:stä) kuluttajaluottamus on erityisessä fokuksessa. Vahvasta työmarkkinasta huolimatta kauppasotahuolet ja osakemarkkinan lasku saivat kuluttajaluottamuksen odotusten ja nykytilan välisen suhteen heikentymään tasolle, joka historiallisesti on ennakoinut taantumaa ja laskumarkkinan jatkoa. Koska työmarkkina on (vielä) vahva ja osakkeet elpyneet, ja etenkin jos kauppasotaan saadaan sopua, voi tilanne helpottaa nopeastikin. Tätä on syytä pitää silmällä.


USA:n osakemarkkinan arvostusero muuhun maailmaan on historiallisen korkea (ainakin jos sitä mitataan CAPE:lla). Yhtäältä on perusteltua, että preemio säilyy jatkossakin, onhan USA maailman dynaamisin ja innovatiivisin talous. Siitä osoituksen mm. maailman nopeimmin kasvavat ja parhaimmin kannattavat teknologiayhtiöt. Viimeisten 30v aikana esim. Eurooppalaiset osakkeet ovat olleet suhteellisen vahvoja USA:han nähden vain ani harvoin. Toisaalta mikä sen on sanomaan, etteikö tuo arvostusero voisi kaventuakin. Osakemarkkinan arvostuksilla, kun on tapana palata keskiarvoihinsa. Tuotto-odotus on ainakin houkuttelevampi USA:n markkinoiden ulkopuolella.


Edellä mainitut USA:n edut pohjaavat paljon maan yrittäjyyttä ja omistajuutta suosivaan järjestelmään. Ihmiset voivat luottaa, että sopimukset ovat sitovia, ja että pääoma liikkuu vapaasti. Nyt vallassa on presidentti, joka tekee mitä lystää, suututtaa kauppakumppanit ja omalta osaltaan horjuttaa uskoa järjestelmään. Jos tämä kehitys jatkuu, saattaa sijoittajien vaatima tuotto USA:n osakkeita kohtaan alkaa nousemaan (eli sallitut arvostuskertoimet laskisivat).


Tällä viikolla on puhuttanut Starbucksin miljardööriperustajan Howard Schultzin ilmoitus mahdollisesti asettua ehdolle 2020 presidentinvaaleissa. Kun hän tulisi ehdoille riippumattomien riveistä, on noussut pelko, että hän auttaisi Trumpia tulemaan uudelleen valituksi. Samalla myös vasemmistopopulistit ovat nostamassa päätään. Jopa legendaarinen sijoittaja Howard Marks ilmaisi huolensa vasemmistopopulismin noususta tuoreessa sijoittajakirjeessään.


Harva tietää, että samaan aikaan kun presidentti Nixon oli tutkinnan alaisena Watergate-skandaalissa ja virasta erottaminen näytti todennäköiseltä, oli hänen varapresidenttinänsä mies, joka vasta rikollinen olikin. Spiro Agnew oli koko poliittisen uransa ottanut vastaan lahjuksia ja jatkoi tätä myös Valkoisessa talossa. Syytöksiin hän vastasi hyökkäämällä aggressiivisesti median kimppuun syyttäen heitä “noitajahdista”. Kuulostaako tutulta? Tarina kerrotaan mukaansatempaisevassa juttusarvassa Bag man, joka kirjaimellisesti tarkoittaa henkilöä, joka ottaa vastaan lahjuksia. (podcast)


Yhdysvaltojen pörssejä koskevaan mielenkiintoiseen dataan törmää viikoittain. Euroopasta ja varsinkin Suomesta vastaavaa on harvemmin tarjolla. Tällä viikolla Inderesin Verneri Pulkkinen kirjoittaa Helsingin Pörssin historiasta. Kuvaajista huomaa, että pienessä maassamme on ollut hyvin synkkiäkin periodeja, joihin helpotusta olisi tuonut kansainvälinen hajauttaminen.


Yrität ja onnistut. Koska omasta mielestäsi ansaitset olla oikeassa, saatat yliarvioida taitosi, tuurin, olosuhteiden osuutta lopputulokseen. Siispä yrität toisen kerran, mutta tällä kertaa kovemmin panoksin. Nyt käykin toisin. Epäonnistut. Uskot edelleen itseesi ja panostat lisää. Epäonnistut. Uhriudut, syytät kaikkea ja kaikkia muuta kuin itseäsi. Lopulta hyväksyt tosiasiat juuri hetkellä, kun pitäisi jälleen arvioida taitosi, tuurin, olosuhteiden osuutta lopputulokseen. Kapituloit. Nolostut. Lupaat ettet toista samaa virhettä. Haluat uuden mahdollisuuden. Sillä ansaitsethan olla oikeassa. Näin ahneus muuttui peloksi ja lopulta uudelleen ahneudeksi.


”Failure comes from a failure to imagine failure...” VC-sijoittaja Josh Wolfe on kaikin puolin mielenkiintoinen karaktääri. Hänen haastatteluista oppii aina jotain. Miten parantaa päätöksentekoa? Miten löytää potentiaalisimmat tulevaisuuden sijoituskohteet ja ihmiset maailmassa, joka on täynnä sattumanvaraisuutta? Mitä kysymystä sijoittajat harvoin kysyvä, mutta eivät kysy? (podcast)



Viikon kuva:


Treidauksessa, niin kuin pokerissa, on vastustajan pelaaminen usein tärkeämpää kuin itse korttien. Entä jos vastustaja onkin algoritmi? Viime vuosikymmenen aikana markkinan dynamiikka on muuttunut merkittävästi. Pankkien kiristyneet pääomavaateet ja regulaatio ovat vieneet takausvoimaa pois markkinalta samaan aikaan kun kvantitatiiviset ja passiiviset strategiat sekä kaupankäyntialgoritmit ovat nousseet merkittävään rooliin. Seurauksena on ollut ennustamattomia markkinaliikkeitä. Yhden arvion mukaan USA:n osakemarkkinan kaupoista yli puolet ovat automatisoitujen kvantitatiivisten ja nopean kaupan algojen tekemiä. Toisen arvion mukaan vain 10% kaupoista olisi syöttänyt markkinalle perinteiseen tapaan ihminen. Viime vuoden joulukuussa sijoittajat hermoilivat oikein porukalla. Aktiivisesti hoidetuista osakerahastoista vedettiin varoja historiallinen määrä. Kun samalla markkinan syvyys oli ohuempaa kuin finanssikriisin aikana, oli seurauksena varsin tukeva kurssilasku.






585 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page