top of page
Writer's pictureMikko Mäkinen

Kvartaalin jälkiviisastelut - Q3/2021


Salkku tuotti kulujen jälkeen 11,5 %, joten koko vuoden tuotto nousi 42,6 %:n. Vastaavilla ajanjaksoilla HEX25 tuotti 0,5 % ja 18,8 % sekä MSCI World 0,1 % ja 14,3 %.


Neljännes oli hankalan alun jälkeen lopulta onnistunut. Ensimmäiset kaksi kuukautta neljänneksestä salkut kehittyivät suunnilleen indeksien mukaisesti, mutta viimeisen kuukauden aikana tempaisimme yli 10 % kaulan. Vaikka henkilöstön tuplaantuminen on lisännyt kuluja, on nettovaikutus tuottoihin ollut selkeän positiivinen.


Meillä on ollut pelko inflaation ainakin väliaikaisesta kiihtymisestä. OIimme kaikin puolin positioituneet korkojen nousuun ja sitä kautta rotaatioon hyvin täyteen hinnoitelluista osakkeista vähän maltillisemmin hinnoiteltuihin yhtiöihin. Syyskuussa toiveemme toteutui. Yhtiöt kuten Latour, Kesko ja pino ruotsalaisia sarjayritysostajia laskivat yli 20 % melko nopeasti. Tämä tuotti meille ongelman: Annammeko osakepainon nousta shortteja ostettaessa vai vähennämmekö longeja samassa suhteessa? Annoimme osakepainon nousta.


Korkeiden osakekurssien myötä osakkeiden tuotto-odotus on normaalia alhaisempi. Mutta sitten toisaalta, meidän pitäisi pystyä tuottamaan lisäarvoa myös osakevalinnoilla. Olemme olleet melko varovaisia osakepainon kanssa, mutta pääomien kasvaessa absoluuttinen kustannus pitää rahaa tilillä 2 % negatiivisella reaalituotolla kasvaa.


Karkeasti yksinkertaistetusti olemme ajatelleet, että puolet salkustamme olisi ”osakesalkku” ja toisen puolisko on perinteisten velkakirja tms. sijoitusten sijaan treidisalkku, joka jauhaa tasaista tuottoa. Jälkikäteen katsottuna tämä on johtanut rahan jättämiseen pöydälle, kun sijoitukset olisivat voineet olla suurempia. Toisaalta se on taannut hyvin tasaisen tuoton, mikä olisi varsinkin laskumarkkinassa hyvin miellyttävää.


Erikoistilanteiden perkaaminen ja lyhyemmän aikavälin treidaus ei kuitenkaan skaalaudu loputtomasti. On vaikea antaa osakepainon nousta normaalia ylemmäksi osakkeiden ollessa edelleen absoluuttisesti kalliitta, mutta toisaalta pitää luottaa prosessiin. Kaikki data kertoo, että jos olisimme tehneet suurempia sijoituksia ja juoksuttaneet niitä kauemmin, tulokset olisivat parempia.


Joten meillä on osakepaino tällä hetkellä selkeästi yli 50 %, vaikkemme ole erityisen positiivisia osakemarkkinoiden nousun jatkumisesta. Toki 6-7% dippi antaa vähän selkänojaa, mutta ennen pitkää tulee ihan oikeakin korjaus. Varaamme toki oikeuden vielä hedgata vaikka itsemme nettoshortiksi jos tilanne vaatii, mutta hyvä aina pitää mielessä, että optimisti voittaa markkinoilla pitkällä aikavälillä.


Osakemarkkinoiden käänteen arvaaminen on vaikeaa. Voimme arvioida, että osakemarkkinoiden tuotot tuskin päätä huimaavat seuraavan 10 vuoden aikana. Mutta hyvillä osakevalinnoilla voi silti tehdä hyviä tuottoja jatkossakin. Jotenkin viime aikoina on tullut tunne, että tällä kertaa arvostukset voisivat purkautua ilman järisyttävää karhumarkkinaa – 3-4 vuoden siksakkikin puhdistaisi ilmaa jo arvostusten suhteen. Toisaalta hyvin merkittävä taantuma voisi vaatia suurempia ylilyöntejä kuin mitä nyt nähdään, jolloin ennen romahdusta olisi ainakin hyvät juhlat tiedossa.


Plussat

  • Shorttisalkkumme alkoi toimia erinomaisesti syyskuun alun kurssihuipun jälkeen. Moni loppumattomassa ja jyrkässä nousutrendissä ollut laatuyhtiö korjasi viimein huomattavasti markkinaa enemmän, tuoden meille hyvän suojan minikorjauksessa. Positioista valtaosa kotiutettiin, koska yrityksissä ei sinänsä ollut mitään muuta vikaa kuin eksponentiaalisesti nouseva osakekurssi.

  • Ruotsalainen lääkeyhtiö SOBI ostettiin pois hyvällä preemiolla.

  • Fortum jatkoi vahvaa menoaan sähkönhintojen noustessa.

  • Nordeassa olemme olleet ostajia heikkouksiin ja nyt pahin aliarvostus on kadonnut ja myimme osakkeen.

  • Shortit velkakirjafutuureissa auttoivat korkojen noustessa.

  • Analyytikkomme Niclaksen valinnat Tourn ja Rush Street Interactive tuottivat suuruusluokkaa 50 % neljänneksen aikana.


Miinukset

  • Meidän clean tech portfolio veti tuottoja alas pari prosenttia. Aker Clean Hydrogen ja BW Ideol olivat kivinä kengissä. Toisaalta nämä ovat hyvin riskejä pitkän aikavälin caseja, joten ehkei kurssikehityksen vahtiminen ole oleellista. Smart Wires sai hyvän kokoisia tilauksia , mutta lisää tarvitaan loppuvuonna, jotta riski oleellisesti pienenisi .

  • Vaikka Kiinan teknologiasalkku ostettiin valtaosan laskusta ollessa jo takanapäin, yritykset jatkoivat laskua loppumattoman näköisessä syöksykierteessä. 1,5% osuma salkkuun - sen kanssa voi elää.

  • Kambissa suuren asiakkaan lähteminen teki pienen loven salkkuun.


Markkinatunnelmat


Valtaosa noususuhdanteen loppuvaiheen ilmiöistä on vielä voimissaan. Osakesijoittamisesta on tullut koko kansan harrastus, monet osakkeet ovat moninkertaistuneet lyhyessä ajassa ja riskiä otetaan paljon.


Aiemmin tällaiset aikakaudet ovat viitanneet pörssin nousun olevan loppuvaiheessa. On paljon helpompi löytää yliarvostettuja yhtiöitä kuin aliarvostettuja yhtiöitä. Toisaalta hypeyhtiöiden shorttaaminen vaikuttaa edelleen niin vaaralliselta, että on helpompi jättää se muille.


Vaikka kaikki lopun alun merkit ovat ilmassa, on myös positiivisia ajureita. Keskuspankit syytävät rahaa markkinoille, ja koko maailman ylivelkaantumisen takia on vaikea nähdä positiivisia reaalikorkoja. Meidän näkemyksemme mukaan inflaatio ei sinällään ole suurin uhka osakkeille, vaan nimenomaan korkojen nousu. Olemme ajallisesti vielä melko kaukana siitä, että korkojen nousu alkaisi kampittamaan talouskasvua. Toki markkinat liikkuvat ennen muutoksia, mutta harvoin montaa vuotta etukäteen.


Kiinan velkapommi kytee. Emme usko sen räjähtävän, vaan sihahtelevan pikkuhiljaa Japanin 90-luvun mallin mukaan. Osakemarkkinoilla ei kuplaa tunnu olevan ja kiinteistökuplakin on Japaniin verrattuna kertaluokkaa pienempi. Keskushallinto saa pidettyä langat käsissään, mutta yli 5% kasvuluvut voidaan unohtaa, sanoi viralliset BKT-luvut sitten mitä tahansa. Mikään valtio ei missään vaiheessa ole rakentanut niin paljon infrastruktuuria (velkarahalla) kuin Kiina nyt. Rakennusbuumin katkeaminen olisi maailmalle hyvä kahdestakin syystä. Ensinnäkin se laskisi ilmastopäästöjä, koska Kiinan rakentaminen on todella iso päästöerä. Toisekseen rakennusbuumin hiipuminen rajaisi raaka-aineiden nousupotentiaalia. Tämä on hyvä asia, koska energiamullistuksessa monia metalleja tarvitaan enemmän, ja toisaalta meillä on muutenkin jo huolta inflaatiosta.


Positiot


Uusina suurina positioina meillä on Hansa Biopharma ja pelialan yhtiöt. Olemme myös lisänneet neljänneksen aikana tylsiä arvosijoituksia salkkuun.


  • Hansa Biopharmalla perusbisnes on Idefirix-lääke, joka estää kehoa hylkimästä kehoon siirrettyä elintä, etupäässä munuaista. Lääke on hyväksytty Euroopassa, mutta Yhdysvalloissa FDA vaati laajemman tutkimuksen, joten kurssi on kokenut kovia. On kuitenkin hyvin todennäköistä (joskaan tällä alalla juuri mikään ei ole varmaa), että se sielläkin hyväksytään.


Elinsiirtojen mahdollistaminen voisi riittää nykyiseen markkina-arvoon, mutta se ei ole syy miksi olemme yhtiöön sijoittaneet. Yrityksellä on yhteystyödiili geeniterapiayrityksen kanssa, ja uskomme lisää tulevan. Myös geeniterapiassa keho hyökkää muutoksia vastaan, joten Hansalla voi olla käsissään alusta hyvin moneen eri geeniterapiaan. Lisäksi tuotteessa on potentiaalia autoimmuunisairauksiin ja syövänhoidossa. Tykkäämme yhdistelmästä, jossa toimiva lääke perustelee nykyisen arvon, mutta geeniterapia ja muut tuovat mahdollisuuden moninkertaistumiseen. Viime aikoina sijoittajat ovat turhautuneet asioiden etenemisen hitauteen ja kurssi on laskenut voimakkaasti. Usein bio-osakkeissa tarvitaan pitkää pinnaa, vaikka usko tarinaan pitäisi.


  • Kiinasalkku. Lisäsimme Alibaban lisäksi Tencentiä, JD.com ja paria muuta kiinalaisyhtiötä salkkuun. Kyllä, tilanne näyttää surkealta, ja osakkeet ovat laskeneet ostotasoistamme. Kiina ei ole kovin sijoittajaystävällinen maa ja riskiä on edelleen roppakaupalla. Toisaalta hyvät sijoitukset tehdään usein, kun maassa on jo verta.


  • Pelisalkku. Peliyhtiöt saivat koronasta lisävauhtia ja osa krapulasta voi olla vielä edessä. Mutta toisaalta osakkeetkin ovat tulleet nyt alas. Peliala on monella tavalla kiinnostava.

    • Siinä on luvassa hyvää kasvua pitkälle tulevaisuuteen

    • Tulos valuu usein suoraan firman kassaan, koska ei ole jätti-investointeja.

    • Pääoman tuotot ovat jo nyt hyviä, mutta varsinkin digitaalisen myynnin myötäjokainen myyty lisäkopio tuottaa pääasiassa voittoa.

Itse olen innokas pelaaja, mutta en tiedä mikä yhtiö korjaa potin tulevaisuudessa. Siksi olemme ostaneet Activisionin, EA:n, Remedyn, Nintendon, Sonyn, Take-Two:n ja Tencetin osakkeita. Ruotsin Embracer ja Paradox ovat mielenkiintoisia, mutta toistaiseksi seurantalistalla. Toki painotamme omia suosikkejamme painoissa. Tarkoitus on päästä yhä syvemmälle alaa ja jatkossa lisätä osakkeita, jos paikkoja ilmenee. Inderes tarjoaa muuten hyvän yleiskatsauksen moniin näistä yhtiöistä tuoreessa podcastissaan.

  • Clean Tech salkku. Jos markkina korjaa ja ilmastonmuutosyhtiöidemme hankkeet viivästyvät, näiden osakkeiden kurssit varmasti ottavat lisää osumaa. Toisaalta meillä on aikamme yksi suurimmista muutoksista käynnissä, jonka vaikutuksia tuskin voi yliarvioida. Haluamme olla mukana puhtaissa teknologioissa ja olemme valmiit laittamaan lisää panoksia, jos tyypillinen innostuksen lopahdus vielä syvenee nykyisestä. Toisaalta tällä alalla on hyvä potentiaali kuplautua ennen pitkää, joten mukana on hyvä olla.


  • Value salkku. Laatuyhtiöt ovat tuottaneet historiallisesti paremmin kuin indeksit. Sitten toinen puoli kolikkoa on, että monet laatuyhtiöt ovat myös historiallisesti poikkeuksellisen kalliita. Olemme pyrkineet ostamaan korin tylsiä möyrnijöitä, jotka eivät kuitenkaan ole ihan pohjasakkaa. Yritykset kuten Anora, EDF, Terveystalo, Nokia, Humana ja TietoEvry tuskin tuplaantuvat lähivuosina, mutta ne voisivat tuottaa 5-10% vuodessa, mikä on parempi kuin -2% reaalituotto pankkitilillä. Arvostusero Keskoihin ja Elisoihin on melko huomattava, luultavasti enemmän kuin erot laadussa edellyttäisivät.


Lyhyesti virsi kaunis. On vaikea löytää älyttömän hyviä tilaisuuksia, mutta pienempiä tuntuisi edelleen löytyvän. Markkinat ovat kalliit, mutta toisaalta vaihtoehdot käteiselle vähissä. Koitamme löytää suhteellisia voittajia ja vältämme pahimmat kuplat. Hyvä siitä tulee.


****




Disclaimer:



Kolumnit sisältävät mielipiteitä ja mahdollisesti tietoa omista sijoituksistamme, jotka voivat vaihdella päivästä toiseen. Mitään, mitä kirjoitamme ei tule ottaa sijoitussuosituksena. Kuten teksteissämme painotamme, päätökset kannattaa aina tehdä itse. Lukija vastaa itse voitoistaan ja tappioistaan.

1 586 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page